Bezpečné jedlo pre všetkých

Projekt EuropeAid/129637/C/ACT/Multi: Vocational excellence ensuring food product safety, consumer protection and competitiveness in Western Balkans (Profesijná excelentnosť zabezpečujúca bezpečnosti potravín, ochranu spotrebiteľa a konkurencieschopnosti potravinárskych výrobkov v krajinách Západného Balkánu)

Motto: Bezpečné jedlo pre všetkých

V decembri 2010 začalo riešenie projektu Europe Aid v rámci Sociálno-ekonomického partnerského programu IPA s názvom „Vocational excellence ensuring food product safety, consumer protection and competitiveness in Western Balkans“ s cieľom zvýšiť povedomie výrobnej sféry troch vybraných krajín Západného Balkánu, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Macedónsko, o potrebe a opodstatnenosti HACCP z hľadiska bezpečnosti potravín a ochrany zdravia konzumenta prostredníctvom vytvorenia tzv. HACCP škôl, ktoré budú fungovať ako centrá excelentnosti pre HACCP vo výrobe potravín, umožňujúce vzdelávanie a školenie pracovníkov v oblasti HACCP a fungujúce ako zdroj informácií a sieť expertov v danej oblasti.

Hlavným partnerom je Slovinský inštitút kvality a metrológie v Ljubljane, Slovinsko. Na projekte okrem hlavného partnera participuje 6 ďalších partnerov:

Výskumný ústav potravinársky,Slovensko
Inštitút pre aplikovanú biotechnológiu, Murska Sobota, Slovinsko
E.R.F.C . (European Regional Framework for Co-operation – Európsky regionálny rámec pre spoluprácu), Grécko
Regionálna hospodárska a priemyselná komora, Leškovac, Srbsko
HUMANOPOLIS, Nezisková organizácia pre vzdelanie a rozvoj, Macedónsko
Hospodárska komora Sarajevského kantónu, Bosna a Hercegovina

Celková cena projektu: 471,4280 EUR, grant Európskej komisie (80%): EUR 377,1424 EUR.

Trvanie projektu: 24 mesiacov.

Celkový cieľ: vyššia kvalifikovanosť profesnej občianskej spoločnosti, vyššia kvalita poskytovaných služieb, lepšia spolupráca medzi organizáciami občianskej spoločnosti a verejnými orgánmi, lepšie šírenie informácií z oblasti bezpečnosti potravinárskych výrobkov a ochrany konzumentov vo vybraných krajinách Západného Balkánu.

Špecifický cieľ: lepšie chápanie bezpečnosti potravín zamestnávateľmi a zamestnancami, ochrana konzumenta a vyššia konkurencieschopnosť malých a stredne veľkých potravinárskych prevádzok vybraných krajín Západného Balkánu vplyvom rozvoja ľudského kapitálu.

Cieľové skupiny: špecializovaní pracovníci v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva (potravinoví technológovia, veterinári, agronómovia, hlavní kuchári a vedúci v malých a stredných kuchyniach), zdravotní, veterinárni a sanitační inšpektori, manažéri a vlastníci veľkých aj malých potravinársko-spracovateľských, poľnohospodárskych a turistických prevádzok (vrátane gastronomických prevádzok a obchodov s potravinami).

Koneční príjemcovia: obyvatelia – populácia vybraných krajín Západného Balkánu, najmä populácia s oslabenou imunitou náchylnejšia na otravu jedlom (deti, mladí ľudia, staršia populácia, tehotné ženy, chorí ľudia).

Očakávané výstupy z projektu:
1. tréningový model „bezpečnosť potravín, HACCP“
2. tréningové kurzy „bezpečnosť potravín, HACCP“
3. prípadové štúdie „tréning trénerov“ pre HACCP v pilotných prevádzkach
4. partnerská sieť
5. centrá excelentnosti pre bezpečnosť potravín a HACCP, HACCP školy

Hlavné aktivity projektu:
1. projekt inovatívneho modelu HACCP škôl / centier excelentnosti
2. spracovanie tréningových materiálov
3. zostavenie certifikačnej skúšky / testu odbornosti
4. zostavenie intenzívnych cielene orientovaných HACCP tréningových kurzov so záverečnou skúškou pre:
  a) špecializovaných pracovníkov v potravinárstve a poľnohospodárstve,
  b) manažérov v agro-potravinárskom sektore,
  c) gastronomické prevádzky,
  d) inšpektorov.
5. informovanie potenciálnych účastníkov, prihlášky a výber
6. uskutočnenie tréningových kurzov
7. výber prípadových štúdií pre regióny
8. vypracovanie prípadových štúdií a zhodnotenie so záverečnou skúškou
9. implementácia pilotných HACCP škôl / centier excelentnosti
10. certifikácia HACCP expertov vo vybraných krajinách Západného Balkánu
11. výmena skúseností
12. rozširovanie informácií (web portál v srbskom, macedónskom, bosniackom a anglickom jazyku, propagačné materiály o projekte, ukončenie projektu v každej z vybraných krajín Západného Balkánu, tlačové konferencie).

Plnenie plánovaných aktivít
Plánované ciele projektu boli splnené. Nosnými aktivitami projektu boli školenia, vybudovanie centier HACCP, vyškolenie expertov a vytvorenie siete expertov, pre účely čoho slúži aj vytvorená webová stránka projektu. 

Nižšie je uvedený prehľad nosných aktivít projektu. 

Školenia: 
Leskovac, Srbsko, 9.-10. november 2011, počet účastníkov – 25, úspešní účastníci* – 16, úspešnosť – 64% 

Skopje, Macedónsko, 17.-18. apríl 2012, počet účastníkov – 18, úspešní účastníci* – 12, úspešnosť – 66% 

Sarajeve, Bosna a Hercegovina, 28.-29. máj 2012, počet účastníkov – 24, úspešní účastníci* – 17, úspešnosť – 70% 

Celkovo: počet účastníkov – 67, úspešní účastníci* – 45, úspešnosť – 67% 

*úspešní účastníci – vyškolení experti, ktorí úspešne zvládli záverečné testy a obdržali certifikát 

Účastníci kurzov: ľudia z odbornej sféry, ako sú výrobné podniky, ministerstvá, kontrolné inštitúcie a stravovacie zariadenia.

Okruhy prednášok: 

  • HACCP – základy 
  • Národná HACCP legislatíva 
  • Certifikácia HACCP 
  • Validácia HACCP 
  • Systém HACCP a integrovaný systém bezpečnosti potravín 
  • Správna poľnohospodárska prax 
  • Správna výrobná prax 
  • Správna hygienická prax 
  • Potravinové kontaminanty 
  • Potravinárska mikrobiológia 
  • Hygiena potravín 
  • Potravinárske technológie 
  • Konzervácia potravín 
  • Princípy hodnotenia rizík 
  • Medzinárodné štandardy – Codex Alimentarius vo vzťahu k HACCP 
  • Prípadová štúdia – zeleninové a ovocné produkty, hotové výrobky, mäsové výrobky, mliečne výrobky, nápoje, produkty rybolovu 
  • Exkurzia do potravinárskej výrobne 
  • Tvorba HACCP plánu – praktické cvičenie 

Prednášky VÚP: 

prof. Ing. P. Šimko, DrSc.:
-    Food Technology (3 hod. - teória, 1 hod. - praktická časť), 
-    Food Preservation (2 hod. - teória, 1 hod. - praktická časť), 
-    Risk Assessment (2 hod. - teória, 1 hod. - praktická časť) 

RNDr. M. Matulová: 
-    Food Microbiology (3 hod.- teória), 
-    Food Microbiology (1 hod. - praktická časť), 
-    HACCP Case Study for Jam Production (2 hod. - teória)

Slávnostné otvorenie centier a škôl HACCP: 

Leskovac, Srbsko - 13. september 2012
Sarajevo, Bosna a Hercegovina – 15. jún 2012
Skopje, Macedónsko – 12. september 2012

Web stránka projektu: 
http://www.haccp-org.eu