Bezpečné jedlo pre všetkých
Projekt EuropeAid/129637/C/ACT/Multi: Vocational excellence ensuring food product safety, consumer protection and competitiveness in Western Balkans (Profesijná excelentnosť zabezpečujúca bezpečnosti potravín, ochranu spotrebiteľa a konkurencieschopnosti potravinárskych výrobkov v krajinách Západného Balkánu)
Motto: Bezpečné jedlo pre všetkých
V decembri 2010 začalo riešenie projektu Europe Aid v rámci Sociálno-ekonomického partnerského programu IPA s názvom „Vocational excellence ensuring food product safety, consumer protection and competitiveness in Western Balkans“ s cieľom zvýšiť povedomie výrobnej sféry troch vybraných krajín Západného Balkánu, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Macedónsko, o potrebe a opodstatnenosti HACCP z hľadiska bezpečnosti potravín a ochrany zdravia konzumenta prostredníctvom vytvorenia tzv. HACCP škôl, ktoré budú fungovať ako centrá excelentnosti pre HACCP vo výrobe potravín, umožňujúce vzdelávanie a školenie pracovníkov v oblasti HACCP a fungujúce ako zdroj informácií a sieť expertov v danej oblasti.
Hlavným partnerom je Slovinský inštitút kvality a metrológie v Ljubljane, Slovinsko. Na projekte okrem hlavného partnera participuje 6 ďalších partnerov:
Výskumný ústav potravinársky,Slovensko
Inštitút pre aplikovanú biotechnológiu, Murska Sobota, Slovinsko
E.R.F.C . (European Regional Framework for Co-operation – Európsky regionálny rámec pre spoluprácu), Grécko
Regionálna hospodárska a priemyselná komora, Leškovac, Srbsko
HUMANOPOLIS, Nezisková organizácia pre vzdelanie a rozvoj, Macedónsko
Hospodárska komora Sarajevského kantónu, Bosna a Hercegovina
Celková cena projektu: 471,4280 EUR, grant Európskej komisie (80%): EUR 377,1424 EUR.
Trvanie projektu: 24 mesiacov.
Celkový cieľ: vyššia kvalifikovanosť profesnej občianskej spoločnosti, vyššia kvalita poskytovaných služieb, lepšia spolupráca medzi organizáciami občianskej spoločnosti a verejnými orgánmi, lepšie šírenie informácií z oblasti bezpečnosti potravinárskych výrobkov a ochrany konzumentov vo vybraných krajinách Západného Balkánu.
Špecifický cieľ: lepšie chápanie bezpečnosti potravín zamestnávateľmi a zamestnancami, ochrana konzumenta a vyššia konkurencieschopnosť malých a stredne veľkých potravinárskych prevádzok vybraných krajín Západného Balkánu vplyvom rozvoja ľudského kapitálu.
Cieľové skupiny: špecializovaní pracovníci v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva (potravinoví technológovia, veterinári, agronómovia, hlavní kuchári a vedúci v malých a stredných kuchyniach), zdravotní, veterinárni a sanitační inšpektori, manažéri a vlastníci veľkých aj malých potravinársko-spracovateľských, poľnohospodárskych a turistických prevádzok (vrátane gastronomických prevádzok a obchodov s potravinami).
Koneční príjemcovia: obyvatelia – populácia vybraných krajín Západného Balkánu, najmä populácia s oslabenou imunitou náchylnejšia na otravu jedlom (deti, mladí ľudia, staršia populácia, tehotné ženy, chorí ľudia).
Očakávané výstupy z projektu:
1. tréningový model „bezpečnosť potravín, HACCP“
2. tréningové kurzy „bezpečnosť potravín, HACCP“
3. prípadové štúdie „tréning trénerov“ pre HACCP v pilotných prevádzkach
4. partnerská sieť
5. centrá excelentnosti pre bezpečnosť potravín a HACCP, HACCP školy
Hlavné aktivity projektu:
1. projekt inovatívneho modelu HACCP škôl / centier excelentnosti
2. spracovanie tréningových materiálov
3. zostavenie certifikačnej skúšky / testu odbornosti
4. zostavenie intenzívnych cielene orientovaných HACCP tréningových kurzov so záverečnou skúškou pre:
a) špecializovaných pracovníkov v potravinárstve a poľnohospodárstve,
b) manažérov v agro-potravinárskom sektore,
c) gastronomické prevádzky,
d) inšpektorov.
5. informovanie potenciálnych účastníkov, prihlášky a výber
6. uskutočnenie tréningových kurzov
7. výber prípadových štúdií pre regióny
8. vypracovanie prípadových štúdií a zhodnotenie so záverečnou skúškou
9. implementácia pilotných HACCP škôl / centier excelentnosti
10. certifikácia HACCP expertov vo vybraných krajinách Západného Balkánu
11. výmena skúseností
12. rozširovanie informácií (web portál v srbskom, macedónskom, bosniackom a anglickom jazyku, propagačné materiály o projekte, ukončenie projektu v každej z vybraných krajín Západného Balkánu, tlačové konferencie).
Plnenie plánovaných aktivít
Plánované ciele projektu boli splnené. Nosnými aktivitami projektu boli školenia, vybudovanie centier HACCP, vyškolenie expertov a vytvorenie siete expertov, pre účely čoho slúži aj vytvorená webová stránka projektu.
Nižšie je uvedený prehľad nosných aktivít projektu.
Školenia:
Leskovac, Srbsko, 9.-10. november 2011, počet účastníkov – 25, úspešní účastníci* – 16, úspešnosť – 64%
Skopje, Macedónsko, 17.-18. apríl 2012, počet účastníkov – 18, úspešní účastníci* – 12, úspešnosť – 66%
Sarajeve, Bosna a Hercegovina, 28.-29. máj 2012, počet účastníkov – 24, úspešní účastníci* – 17, úspešnosť – 70%
Celkovo: počet účastníkov – 67, úspešní účastníci* – 45, úspešnosť – 67%
*úspešní účastníci – vyškolení experti, ktorí úspešne zvládli záverečné testy a obdržali certifikát
Účastníci kurzov: ľudia z odbornej sféry, ako sú výrobné podniky, ministerstvá, kontrolné inštitúcie a stravovacie zariadenia.
Okruhy prednášok:
- HACCP – základy
- Národná HACCP legislatíva
- Certifikácia HACCP
- Validácia HACCP
- Systém HACCP a integrovaný systém bezpečnosti potravín
- Správna poľnohospodárska prax
- Správna výrobná prax
- Správna hygienická prax
- Potravinové kontaminanty
- Potravinárska mikrobiológia
- Hygiena potravín
- Potravinárske technológie
- Konzervácia potravín
- Princípy hodnotenia rizík
- Medzinárodné štandardy – Codex Alimentarius vo vzťahu k HACCP
- Prípadová štúdia – zeleninové a ovocné produkty, hotové výrobky, mäsové výrobky, mliečne výrobky, nápoje, produkty rybolovu
- Exkurzia do potravinárskej výrobne
- Tvorba HACCP plánu – praktické cvičenie
Prednášky VÚP:
prof. Ing. P. Šimko, DrSc.:
- Food Technology (3 hod. - teória, 1 hod. - praktická časť),
- Food Preservation (2 hod. - teória, 1 hod. - praktická časť),
- Risk Assessment (2 hod. - teória, 1 hod. - praktická časť)
RNDr. M. Matulová:
- Food Microbiology (3 hod.- teória),
- Food Microbiology (1 hod. - praktická časť),
- HACCP Case Study for Jam Production (2 hod. - teória)
Slávnostné otvorenie centier a škôl HACCP:
Leskovac, Srbsko - 13. september 2012
Sarajevo, Bosna a Hercegovina – 15. jún 2012
Skopje, Macedónsko – 12. september 2012
Web stránka projektu:
http://www.haccp-org.eu