Centrum excelentnosti potravinárskeho výskumu

Centrum excelentnosti vytvorí priestor aj pre mladých vedeckých pracovníkov

| 20-08-2007


Za účasti ministra pôdohospodárstva SR Miroslava Jureňu dnes podpísalo trinásť zástupcov vedeckých a výskumných organizácií pôsobiacich v oblasti potravinárstva zmluvu o vybudovaní Centra excelentnosti potravinárskeho výskumu (CEPV). 

Jeho otvorenie sa uskutočnilo za účasti predsedu Rady Ing. Mariana Honza, CSc., ktorý je zároveň riaditeľom Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave. Práve VÚP je koordinátorom systému prác, úloh a pôsobenia CEPV.

Zúčastnené organizácie:

  1. Výskumný ústav potravinársky, Bratislava,
  2. Slovenská technická univerzita – Fakulta chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave,
  3. Slovenská poľnohospodárska univerzita – Fakulta biotechnológie a potravinárstva v Nitre,
  4. Univerzita veterinárskeho lekárstva – Katedra hygieny a technológie potravín v Košiciach,
  5. LIKO Bratislava a.s.,
  6. Výskumný ústav zeleninársky s.r.o., Nové Zámky,
  7. Bel/NOVAMANN International a.s., Bratislava,
  8. Výskumný ústav mliekarenský a.s., Žilina,
  9. Potravinárska komora Slovenska so sídlom v Bratislave,
  10. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora so sídlom v Bratislave,
  11. Štátna veterinárna a potravinová správa, Bratislava,
  12. Slovenské centrum poľnohospodárskeho výskumu, Nitra,
  13. Agroinštitút Nitra. 


V podmienkach Slovenskej republiky  vytvorí CEPV  priestor pre potravinárov na riešenie úloh a reagovanie na požiadavky potravinárskeho priemyslu SR. Bude prínosom i pre spotrebiteľov na jednotnom trhu EÚ, a zároveň otvorí nové možnosti vedeckovýskumným kolektívom, ktoré sa budú môcť zaoberať výskumom vyplývajúcim z európskeho výskumného priestoru a európskeho sieťovania excelentných pracovísk v danej oblasti. 

Činnosti CEPV budú zamerané na:

  • potreby rezortu a to vo forme prípravy stanovísk a podkladov pre rozhodovaciu činnosť ministerstva
  • politiku kvality s tým, že sa využijú skúsenosti a technické vybavenie jednotlivých členov centra pri tvorbe špecifikácií navrhovaných výrobkov ako aj pri vlastnom výkone kontroly ich parametrov
  • spoločnú ponuku vedeckých projektov a ich výsledkov pre prax, pričom VÚP pripraví vzor ponukového listu, ktorý zašle jednotlivým členom centra a následne ich návrhy spracuje a uverejní na novej internetovej stránke VÚP, pričom bude obsahovať aj priame informácie o činnosti a ponukách CEPV


Centrum excelentnosti potravinárskeho výskumu vzniklo v súlade s Programovým vyhlásením vlády na podnet Ministerstva pôdohospodárstva SR.