Scientific journal

44 2005

Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 3-4 / 2005

Kuchta, T.
Identifikácia zložiek rastlinného a živočíšneho pôvodu v potravinách metódami využívajúcimi polymerázovú reťazovú reakciu
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 3-4, s. 141-155

RNDr. Tomáš Kuchta, CSc., Oddelenie mikrobiológie a molekulárnej biológie, Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, P. O. box 25, 824 75 Bratislava 26. E-mail: kuchta@vup.sk

Summary: Práca sa zaoberá metódami využívajúcimi polymerázovú reťazovú reakciu (PCR) na dôkaz alergénov v potravinách a na autentifikáciu potravín z hľadiska zložiek rastlinného a živočíšneho pôvodu. Pozornosť sa venuje charakteristike metód na izoláciu DNA z potravín, menovite chaotropickej extrakcii na tuhej fáze a solubilizácii s cetyltrimetyl­amóniumbromidom s následnou extrakciou v kvapalnej fáze, a tiež stanoveniu výťažku a výťažnosti DNA z potravín. PCR sa charakterizuje v súvislosti s návrhom primérov a sond, a tiež z hľadiska dôležitých parametrov a variantov klasickej PCR a real-time PCR. Uvádzajú sa dostupné PCR metódy na identifikáciu zložiek rastlinného pôvodu v takých potravinách, ako sú obilniny obsahujúce glutén, sója, orechy, zeler a iné rastlinné druhy. Ďalej sú opísané dostupné PCR metódy na identifikáciu jednotlivých zložiek potravín živočíšneho pôvodu vrátane tých, ktorých prítomnosť v potravinách musí byť deklarovaná.

Keywords: DNA; polymerázová reťazová reakcia; analýza potravín; alergény; mäso; mlieko; potraviny rastlinného pôvodu

Download:
  (pdf, 108.94 Kb, 1771x)