Centrum excelentnosti potravinárskeho výskumu

ZÁPIS Z II. ZASADNUTIA RADY CENTRA EXCELENTNOSTI POTRAVINÁRSKEHO VÝSKUMU

| 03-11-2008

Miesto konania: VÚP, Bratislava
Dátum a čas konania: 24.09.2008
 
Prítomní: podľa prezenčnej listiny
 
Program zasadnutia
 

1. Otvorenie a privítanie členov

2. Aktuálne zmeny zloženia CEPV – zánik VÚZ s.r.o. Nové Zámky, zánik  

   Agroinštitútu a vznik novej organizácie Agroinštitút š.p. Nitra od 1.7.2008

 

3. Prejednanie plánu práce na druhý polrok 2008
4. Voľba nového člena Dozornej Rady CEPV

5. Aktuálne otázky, rôzne.

 
K bodu 1.
 

Rokovanie zahájil a prítomných privítal predseda Rady Ing. Honza, CSc. V zmysle § 4 ods. (8) Štatútu CEPV predseda Rady CEPV skonštatoval, že Rada je uznášania schopná, nakoľko sa zišlo osem jej členov.

 
K bodu 2.
 

Predseda Rady informoval prítomných, že k 30.6.2008 zanikol VÚZ Nové Zámky, ktorý už dlhšie obdobie bojoval s existenčnými problémami. Zanikol tiež Agroinštitút a od 1.7.2008 vznikla nová organizácia Agroinštitút š.p. Nitra. Na schválenie bol ďalej predložený návrh na prijatie dvoch nových členov CEPV – Štátny veterinárny a potravinový ústav Bratislava, ktorý vykonáva organoleptické, mikrobiologické, chemické a molekulárno-biologické skúšky potravín, krmív a kŕmnych komponentov živočíšneho a rastlinného pôvodu, tabaku, tabakových výrobkov a vody; sérologické, virologické, parazitologické, mykologické, bakteriologické, patologicko-anatomické, molekulárno-biologické a toxikologické skúšky biologických materiálov a diagnostikovanie príčin ochorení a hynutí zvierat; a Štátny veterinárny a potravinový ústav Dolný Kubín, ktorý je špecializovanou organizáciou na vykonávanie odborných veterinárnych činností a poskytovania služieb laboratórnej diagnostiky a skúšania, veterinárnej hygieny potravín, veterinárnej hygieny a ekológie a vzdelávania v zmysle zákona NR SR č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti. Ide o príspevkové organizácie MP SR. Návrh na prijatie týchto členov do CEPV bol odsúhlasený všetkými prítomnými členmi Rady.

                                                         

K bodu 3.
 

Predseda rady CEPV oboznámil prítomných s náplňou práce od konania prvého zasadnutia Rady v novembri 2007. V správe bolo skonštatované, že i napriek tomu, že činnosť CEPV nebola zo strany MP SR dotovaná, jeho činnosť neustala a pokračovala v súlade s prijatým plánom na rok 2008. Vyzdvihol najmä akciu, ktorú úplne samostatne zorganizovalo CEPV v marci 2008 v Biocentre Modra pod názvom „Veda pre prax“. Workshop bol zameraný na predstavenie ponuky služieb a realizačných projektov jednotlivých členov CEPV. Akcie sa zúčastnili členovia CEPV a pozvaní boli i zástupcovia MP SR, MŠ SR, zástupcovia Agentúry MŠ SR pre štrukturálne fondy EÚ, zástupcovia jednotlivých potravinárskych zväzov ako aj zástupcovia desiatich výrobných podnikov. Spomenul aj niektoré zaujímavé konferencie a odborné semináre, ktorých spoluorganizátorom bolo CEPV. Čo sa týka plánu práce na II. polrok 2008, okrem plánovaných podujatí CEPV v spolupráci s MP SR chystá v decembri zorganizovať I. vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou pod názvom „Stretnutie mladých vedeckých pracovníkov v potravinárstve“. Konferencia bude zameraná na hodnotenie rizika z potravín vo väzbe na spoluprácu s EFSA a uskutoční sa v Biocentre Modra.

 
K bodu 4.
 

V súvislosti s odchodom Ing. Decsiovej z postu ekonomickej námestníčky VÚP, ktorá bola zároveň členkou Dozornej rady CEPV, predseda Rady navrhol na jej miesto zvoliť nového člena – ekonomického námestníka VÚP. Prítomní tento návrh jednomyseľne schválili. Ing. Pavel Bordáč sa tak stáva členom Dozornej rady CEPV od 24.9. 2008.

 
K bodu 5.
 

Ing. Semančák kladne zhodnotil pestrosť a množstvo zrealizovaných podujatí. Navrhol, aby sa v budúcnosti členovia CEPV zamerali na organizovanie menšieho počtu akcií, avšak s výraznejším podielom Centra, ktorého participácia na organizovanom projekte by mala byť výrazná a viditeľná. Navrhol, aby si CEPV vytýčilo nosné body svojej činnosti, na ktoré by sa potom v budúcom období sústredila pozornosť.

Ing. Sitkey, PhD. a Ing. Kološta, PhD. navrhli zmeniť znenie Štatútu CEPV § 4, ods. (3)  - členstvo v Rade je nezastupiteľné, vzhľadom k tomu, že veľká väčšina jej členov má veľmi veľa pracovných povinností a z objektívnych dôvodov sa nemôžu jednania zúčastniť. Tento návrh sa nestretol s kladným prijatím, nakoľko Štatút a aj fungovanie Centra sú ešte stále nové. Rada prijala k tejto otázke úzus, že pokiaľ sa niektorý z členov Rady nedostaví na jej jednanie tri razy po sebe, organizácia, ktorá ho do Rady delegovala, bude písomne vyzvaná na jeho výmenu.

Prof. Ing. Šimko, DrSc. hovoril o spracovaných návrhoch projektov zameraných na budovanie centier excelentnosti a o kritériách ich prijatia.

Ing. Semančák – opätovne požiadal o zoznam špecialistov zaoberajúcich sa výskumom jednotlivých komodít.  

Ing. Kološta, PhD. hovoril o potrebe združovania jednotlivých výskumných pracovísk za účelom vytvárania spoločných tematických blokov a riešiteľských kolektívov zameraných na mliekárenstvo, pekárstvo, mäso a pod.

Ing. Honza, CSc. vyzval prítomných, aby spracovali a v termíne do 10.12.2008 zaslali na sekretariát CEPV námety do plánu činnosti na rok 2009.

 
Záver
 

1)                 Členovia Rady CEPV  na základe predloženej správy a následnej diskusie členov  prijali tieto závery:

 
A. Konštatujú, že

-         Po formálnej a vecnej stránke je predložená správa v súlade so stanoveným plánom práce CEPV na rok 2008

 
B. Schvaľujú

-         Plán práce na II. polrok 2008 tak, ako bol predložený členom

-         Prijatie dvoch nových členov do CEPV podľa predloženého návrhu

-         Prijatie nového člena do Dozornej rady CEPV za VÚP – od 24.9.08 sa ním stáva Ing. Pavel Bordáč

 
C. Ukladajú

-         Po formálnej stránke doriešiť prijatie nových členov do radov CEPV – zaslať im kópie Štatútu CEPV a Zmluvy CEPV a vyžiadať si od týchto organizácií mená pracovníkov, ktorí ich budú v Rade CEPV zastupovať

T: 3.10.2008                                                   Z: Ing. Močilanová

 

-         Spracovať námety do Plánu činnosti CEPV na rok 2009 a postúpiť ich sekretariátu CEPV

T: 10.12.2008                                                 Z: jednotliví členovia Rady CEPV

 
 
 
Zapísala: Ing. Mária Močilanová
V Bratislave, 24.09.2008
 
 
Overil: Prof. Ing. Šimko, DrSc.