Politika kvality - aktuality

Zverejnenie žiadostí o registráciu chráneného označenia – MÁJ 2009

| 05-06-2009

Redykołka (OJ C 103 5.05.2009) prihlasujúca krajina je Poľsko a jedná sa o malý syr, ktorý sa vyrába vo forme miniatúry zvieraťa, vtáka, srdiečka alebo vretena. Syr je polotuhý a polotučný. Tento výrobok sa uchádza o chránené označenie pôvodu (CHOP). Termín ukončenia námietkového konania je 5.11.2009.

Aglio Bianco Polesano (OJ C 104 6.05.2009) prihlasujúca krajina je Taliansko a jedná sa o rastlinu s pravidelnou guľatou cibuľou, naspodku mierne sploštenou a lesklej bielej farby. Táto rastlina sa uchádza o chránené označenie pôvodu (CHOP). Termín ukončenia námietkového konania je 6.11.2009.

Wiśnia nadwiślanka (OJ C 104 6.05.2009) prihlasujúca krajina je Poľsko. Ide o plod čerešne

druhu „sokówka odroślowa“. Sú určené buď pre spracovateľský priemysel, alebo – vďaka svojim výnimočným chuťovým vlastnostiam – na priamu spotrebu. Tento plod sa uchádza o chránené označenie pôvodu (CHOP). Termín ukončenia námietkového konania je 6.11.2009.

Marrone di Combai (OJ C 107 9.05.2009) prihlasujúca krajina je Taliansko. Ide o šľachtený ekotyp v typickom prostredí Predalpia v oblasti Treviso.. Má elipsovitý tvar so splošteným vrcholom. Dužina múčnatej konzistencie má belavé zafarbenie a po uvarení sa stáva chrumkavou a chutnou. Tento plod sa uchádza o chránené zemepisné označenie (CHZO). Termín ukončenia námietkového konania je 9.11.2009.

Cornish Sardines (OJ C 108 12.05.2009) prihlasujúca krajina je Spojené kráľovstvo. Ide o ryby druhu sardina pilchardus žijúce v mori. Hovorové pomenovanie tejto ryby je sardinky. Tento výrobok sa uchádza o chránené zemepisné označenie (CHZO). Termín ukončenia námietkového konania je 12.11.2009.

Formaggio di Fossa di Sogliano (OJ C 108 12.05.2009) prihlasujúca krajina je Taliansko. Ide o syr, ktorý sa vyznačuje slonovito bielou až jantárovo žltou farbou. Taliansko. Tvar syra je nepravidelný s typickými zaobleninami a dutinami, povrch býva často vlhký a mastný, občas pokrytý zhutneným tukom a plesňou. K charakteristikám tohto výrobku patrí aj výskyt malých prasklín na povrchu. Tento výrobok sa uchádza o chránené označenie pôvodu (CHOP). Termín ukončenia námietkového konania je 12.11.2009.

Bremer Klaben (OJ C 110 14.05.2009) prihlasujúca krajina je Nemecko. Ide o ťažké kysnuté pečivo s mimoriadne veľkým obsahom ovocia. Typickou črtou tohto veľkého až niekoľko kilogramov vážiaceho pečiva je jeho podlhovastý, plochý tvar s približne štvoruholníkovým prierezom. Tento výrobok sa uchádza o chránené zemepisné označenie (CHZO). Termín ukončenia námietkového konania je 14.11.2009.

Pomodorino del Piennolo del Vesuvio (OJ C 111 15.05.2009) prihlasujúca krajina je Taliansko. Ide o plody ekotypov pomodorini (malé rajčiaky), známe pod ľudovými názvami „Fiaschella“, „Lampadina“, „Patanara“, „Principe Borghese“ a „Re Umberto“. Plody majú oválny alebo mierne slivkovitý tvar so špicatým vrcholom, často rebrovité výstupky v stopkovej časti a hrubú šupku. Tento výrobok sa uchádza o chránené označenie pôvodu (CHOP). Termín ukončenia námietkového konania je 15.11.2009.

Crudo di Cuneo (OJ C 112 16.05.2009) ) prihlasujúca krajina je Taliansko. Ide o mäsový výrobok. Na jeho výrobu sa môžu používať iba čerstvé bravčové stehná z dobytka narodeného, chovaného a zabitého na bitúnku v stanovenej oblasti výroby. Tento výrobok sa uchádza o chránené označenie pôvodu (CHOP).Termín ukončenia námietkového konania je 16.11.2009.

Marrone di Caprese Michelangelo (OJ C 112 16.05.2009) prihlasujúca krajina je Taliansko. Ide o čerstvý aj sušený výrobok založený na orechoch „Marrone di Caprese Michelangelo“, miestnom ekotype odrody „Marrone“. Tento výrobok sa uchádza o chránené označenie pôvodu (CHOP).Termín ukončenia námietkového konania je 16.11.2009.