Vedecký časopis - archív
Bulletin potravinárskeho výskumu
Súhrny čísla 1-2 / 2005
Kuchta, T.
Polymerázová reťazová reakcia ako metóda na analýzu potravín
Bulletin potravinárskeho výskumu, 44, 2005, č. 1-2, s. 1-16
RNDr. Tomáš Kuchta, CSc., Oddelenie mikrobiológie a molekulárnej biológie, Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, P. O. box 25, 824 75 Bratislava 26. E-mail: kuchta@vup.sk
Súhrn: Polymerázová reťazová reakcia (PCR) je metóda, ktorá v nadväznosti na izoláciu DNA umožňuje analýzu zložiek potravín rastlinného, živočíšneho alebo mikrobiálneho pôvodu, a tiež identifikáciu mikroorganizmov v potravinách. V článku sa prezentuje charakteristika PCR a real-time PCR z hľadiska zloženia reakčnej zmesi, termocyklérov, protikontaminačných opatrení, spôsobov na zábranu inhibície a druhov amplifikačnej kontroly. Pozornosť sa venuje tiež PCR v usporiadaní multiplex a kvantitatívnej real-time PCR.
Kľúčové slová: polymerázová reťazová reakcia; DNA; analýza potravín
Na stiahnutie:
bpv-2005-12-s001-016-kuchta.pdf (PDF, 155.87 Kb, 2228x)