Vedecký časopis - archív
Bulletin potravinárskeho výskumu
Súhrny čísla 1-2 / 2005
Brindzová, L. - Takácsová, M. - Šturdík, E.
Vznik voľných radikálov a ich eliminácia prírodnými antioxidantami ovsa
Bulletin potravinárskeho výskumu, 44, 2005, č. 1-2, s. 27-42
Ing. Lucia Brindzová, Katedra výživy a hodnotenia potravín, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Slovenská technická univerzita, Radlinského 9, 812 37 Bratislava. E-mail: lucia.brindzova@stuba.sk
Súhrn: Voľné radikály vznikajú pôsobením rozličných faktorov v rôznych prostrediach. Zvýšená pozornosť sa venuje tvorbe voľných radikálov v potravinách a ich vplyvu na vznik produktov autooxidácie. Tieto nežiaduce procesy sú spomalené prítomnosťou antioxidantov, ktoré môžu byť prírodné alebo syntetické. V poslednom období sa preferujú najmä prírodné antioxidanty, ktoré sú zložkami najmä rastlinných produktov. Takéto sa vyskytujú aj v ovse, ktorý sa tak zaraďuje medzi významné druhy cereálií a to nielen vzhľadom na zastúpenie zlúčenín s antioxidačným účinkom - napr. tokoferoly, avenantramidy, fenolové zlúčeniny, ktoré zneškodňujú voľné radikály, ale aj ďalších výživovo dôležitých látok.
Kľúčové slová: voľné radikály; autooxidácia; antioxidanty; potraviny; ovos
Na stiahnutie:
bpv-2005-12-s027-042-brindzova.pdf (PDF, 261.38 Kb, 1388x)