Vedecký časopis - archív
Bulletin potravinárskeho výskumu
Súhrny čísla 1-2 / 2005
Kretová, M - Grones, J.
Porovnanie konzervatívnych oblastí 23S rDNA rodu Acetobacter
Bulletin potravinárskeho výskumu, 44, 2005, č. 1-2, s. 53-61
Doc. RNDr. Jozef Grones, CSc., Katedra molekulárnej biológie, Prírodovedecká fakulta, Univerzita Komenského, Mlynská dolina B-2, 842 15 Bratislava 4. E-mail: grones@fns.uniba.sk
Súhrn: Na identifikáciu a klasifikáciu baktérií rodu Acetobacter sa využila molekulárno-biologická metóda založená na porovnaní konzervatívnych oblastí 23S rDNA. PCR amplifikáciou sa analyzovalo sedem kmeňov baktérií Acetobacter pasteurianus a štiepením amplifikátu restrikčnými endonukleázami AluI, HaeIII a HpaII sa určili ich restrikčné profily. U troch z produktov PCR A. pasteurianus 3612, A. pasteurianus 2374 a A. aceti 3620 sa určila primárna štruktúra a vzájomným porovnaním sa potvrdila podobnosť na úrovni 41 %
Kľúčové slová: Acetobacter; octové baktérie; identifikácia baktérií; 23S rDNA
Na stiahnutie:
bpv-2005-12-s053-061-kretova.pdf (PDF, 479.95 Kb, 961x)