Vedecký časopis - archív
Bulletin potravinárskeho výskumu
Súhrny čísla 3-4 / 2005
Matulová, M. - Panghyová, E.
Prežívanie buniek vybraných kmeňov baktérií mliečneho kysnutia v modelových podmienkach tráviacej sústavy
Bulletin potravinárskeho výskumu, 44, 2005, č. 3-4, s. 205-215
Mgr. Marcela Matulová, Výskumný ústav potravinársky, pracovisko Biocentrum Modra, Kostolná 7, 900 01 Modra. E-mail: matulova@vup.sk
Súhrn: Sledoval sa vplyv kyslého prostredia a žlčových solí na prežívanie buniek vybraných kmeňov Lactobacillus acidophilus, L. delbrueckii, L. helveticus, L. paracasei, L. plantarum, Lactococcus lactis a Bifidobacterium sp. Najvyššiu životaschopnosť dosahovali bunky Bifidobacterium longum, L. plantarum UH1Y a L. acidophilus CCDM V982 (103–104 KTJ.cm-3 z pôvodného počtu 107–109 KTJ.cm-3). Bunky kmeňov L. delbruckeii LD05, L. pentosus a L. helveticus CCM 3806 neprežili pôsobenie kyslého prostredia v trvaní 30 min.
Kľúčové slová: probiotické kultúry; acidorezistencia; žlčové soli; Lactobacillus; Bifidobacterium
Na stiahnutie:
bpv-2005-34-s205-215-matulova.pdf (PDF, 90.5 Kb, 1283x)