Vedecký časopis - archív
Bulletin potravinárskeho výskumu
Súhrny čísla 3-4 / 2005
Heilerová, 1. - Čuláková, V.
Antiradikálová aktivita a redukená schopnosť bylinných extraktov a ich fenolických kyselín
Bulletin potravinárskeho výskumu, 44, 2005, č. 3-4, s. 237-247
Ing. Ľudmila Heilerová, Výskumný ústav potravinársky, Biocentrum, Kostolná 7, 900 01 Modra. E-mail: biocentrum@vup.sk
Súhrn: Hodnotila sa schopnosť bylinných extraktov z levandule úzkolistej (Lavandula officinalis Chaix), lipy malolistej (Tilia cordata Mill.), medovky lekárskej (Melissa officinalis L.), mäty piepornej (Mentha x piperita L.), repíka lekárskeho (Agrimonia eupatoria L.), rozmarínu lekárskeho (Rosmarinus officinalis L.), šalvie lekárskej (Salvia officinalis L.), yzopu lekárskeho (Hyssopus officinalis L.) a vybraných fenolických kyselín (kyseliny kávová, rozmarínová, protokatechová, galová, chlorogenová, ferulová) zhášať voľné radikály a pôsobiť redukčne. Všetky bylinné extrakty prejavili vysokú antiradikálovú aktivitu i redukčnú schopnosť. Najúčinnejší bol repíkový extrakt podľa oboch hodnotiacich systémov. Z hodnotených fenolických kyselín bola pri zhášaní voľných radikálov najaktívnejšia kyselina galová, najvyššiu redukčnú schopnosť prejavila kyselina kávová. Pre hodnotenie antiradikálovej aktivity sa použila metóda DPPH, redukčná schopnosť sa hodnotila fotometricky.
Kľúčové slová: antioxidanty; fosfomolybdénový komplex; DPPH; fenolické kyseliny
Na stiahnutie:
bpv-2005-34-s237-247-heilerova.pdf (PDF, 156.86 Kb, 2110x)