Plán aktivít CEPV na rok 2010
| 18-03-2010 PLÁN AKTIVÍT CENTRA EXCELENTNOSTI POTRAVINÁRSKEHO VÝSKUMU NA ROK 2010 | ||
Termín, organizátor, miesto konania | Forma a názov podujatia | Popis |
JANUÁR | ||
29.1.2010, 9:00, VÚP | Ústavný seminár* | Ing. Ľubomír Daško: Rozlíšenie organicky a konvenčne produkovaných rastlinných produktov |
15.1.2010, 9:00-15:00, FBP SPU | Deň otvorených dverí | Prezentácia pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre, vedeckých projektov a špecializovaných laboratórií katedier fakulty. |
FEBRUÁR | ||
26.2.2010, 9:00, VÚP | Ústavný seminár* | Ing. Milan Suhaj, CSc.- Monika Stankovská: Kvantifikácia podielu ovčej a kravskej hrudky v bryndzi metódou izoelektrického zameriavania gama-kazeínov |
| | RNDr. Mária Koreňovská: Predikcia podielu ovčej a kravskej hrudky na základe viacrozmernej analýzy vybraných prvkov |
| | PeadDr. Michal Pankevič: Právo na označenie a Politika kvality EÚ - teoretické determinanty |
3.-4.2.2010, FBP SPU, Kongresové centrum SPU v Nitre | vedecká konferencia „Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín“ | Prezentácia najnovších poznatkov z oblasti kvality, bezpečnosti, hygieny surovín a potravín, rastlinných, živočíšnych a mikrobiálnych biotechnológií, genetických zdrojov, molekulárnych markerov hospodársky významných vlastností s perspektívami šľachtenia na kvalitu produkcie. |
19.2.2010, 9:00-15:00, FBP SPU | Deň otvorených dverí | Prezentácia pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre, vedeckých projektov a špecializovaných laboratórií katedier fakulty. |
MAREC | ||
26.3.2010, 9:00, VÚP | Ústavný seminár* | Ing. Imrich Turcovský - Ing. Eva Kaclíková, CSc.: Charakterizácia baktérií Cronobacter sp. kontaminujúcich potraviny |
| | Mgr. Tereza Trnčíková - Ing. Eva Kaclíková, CSc.: Charakterizácia baktérií Staphylococcus sp. kontaminujúcich potraviny |
24.-25.3.2010, Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU, Kongresové centrum SPU Nitra | vedecká konferencia „Bezpečnosť a kontrola potravín“ | Prezentovanie najnovších poznatkov v oblasti legislatívy a kontroly potravín, systémov riadenia bezpečnosti potravín, mikrobiologickej bezpečnosti, chemickej bezpečnosti potravín, aplikácie perspektívnych technológií pre bezpečnejšie potraviny, hľadanie vzťahov medzi bezpečnosťou potravín. |
APRÍL | ||
30.4.2010, 9:00, VÚP | Ústavný seminár* | Ing. Barbara Brežná, PhD. - Ing. Katarína Ženišová: Charakterizácia mikrobiálnych spoločenstiev pri výrobe vína molekulárno-biologickými metódami |
| | Kolektív Potravinovej banky dát: Online verzia databázy nutričného zloženia potravín |
Apríl 2010, FBP SPU | VII. vedecká konferencia študentov s medzinárodnou účasťou | Prezentácia výsledkov výskumnej práce študentov prvého a druhého stupňa vysokoškolského štúdia z oblasti kvality, hygieny a bezpečnosti surovín a potravín, genomiky, mikrobiálnych, rastlinných a živočíšnych biotechnológií. |
21.4.2010, FBP SPU, poslucháreň BH Nitra | odborný seminár „Škola –veda – prax – kariéra“ | Podujatie zamerané na rozvoj študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín s cieľom podať informácie z praxe o požiadavkách na vzdelávanie, orientáciu záverečných prác a rozvoj kariérnych schopností študentov. |
MÁJ | ||
19.-22.5.2010, VÚP, hotel Tatra, Bratislava | Medzinárodná konferencia CEFood | Piaty ročník medzinárodnej konferencie so zameraním na aktuálne otázky oblasti potravinárstva: spracovanie a uskladňovanie potravín, analýzy potravín, biotechnológie a mikrobiológia, analýza rizík, manažment kvality, bezpečnosť, potraviny, zdravie a výživa, marketing a konzumenti, udržateľná výroba potravín. |
28.5.2010, 9:00, VÚP | Ústavný seminár* | Ing. Lucie Marková, Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.: Expozícia akrylamidom z potravín u stredoškolskej mládeže |
| | Ing. Eva Kováčiková: Cukor a jeho alternatívne náhrady – objektívne hodnotenie ich úloh vo výžive človeka |
JÚN | ||
25.6.2010, 9:00, VÚP | Ústavný seminár* | RNDr. Janka Kubincová: Sledovanie obsahov síry v procese spracovania sirených ovocných matríc |
| | Ing. Elena Panghyová: Funkčné špaldové nápoje |
JÚL | ||
júl 2010, Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU, Dudince | Seminár „Letná škola hygieny a bezpečnosti potravín“ | Rozvoj vzdelávania v oblasti akreditovaných študijných programov jednotlivých univerzít: Bezpečnosť krmív a potravín, Bezpečnosť a kontrola potravín, Hygiena potravín, Veterinárna hygiena a ekológia, Bezpečnosť a kvalita potravín, Vzdelávanie pracovníkov potravinárskeho priemyslu, pracovníkov úradnej kontroly potravín a pracovníkov potravinárskych laboratórií. |
SEPTEMBER | ||
24.9.2010, 9:00, VÚP | Ústavný seminár* | Mgr. Eva Bergerová – RNDr. Peter Siekel, CSc.: Identifikácia a kvantifikácia transgénnych organizmov v potravinách s využitím PCR |
| | Ing. Jana Minarovičová: Metódy na dôkaz oocýst prvoka Cryptosporidium parvum v mlieku a jablčnej šťave |
september 2010, Katedra skladovania a spracovania rastlinných produktov + Katedra hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov FBP SPU | Pracovný seminár „K problematike potravinárskeho výskumu a výučby na poľnohospodárskych univerzitách v SR a v ČR“ | Prezentácia výsledkov potravinárskeho výskumu realizovaného na pracoviskách poľnohospodárskych univerzít (SPU v Nitre, MZLU v Brne, príp. ďalších) ako aj výmena skúseností získaných počas výučby študijných programov Agropotravinárstvo a Technológia potravín (FBP SPU) a obdobných programov vyučovaných na MZLU v Brne, prehliadka špecializovaných pracovísk FBP, konzultácie týkajúce sa možných spoločných projektov zameraných na výskumné alebo výchovno-vzdelávacei aktivity zúčastnených pracovísk. |
13.-14.9.2010, Katedra biochémie a biotechnológie FBP SPU | Medzinárodná vedecká konferencia „Proteíny 2010“ | Proteíny vo výžive ľudí a zvierat |
13.-14.9.2010, Katedra fyziológie živočíchov a Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU a Inštitút biológie UP Krakow – Poľsko, SPU | vedecká konferencia „X. Rizikové faktory potravového reťazca“ | Najnovšie poznatky v oblasti fyziologických a toxikologických mechanizmov pôsobenia cudzorodých látok – toxikantov, hygieny – kontaminácie potravín, vplyvov abiotických a xenobiotických faktorov na živé systémy, spôsoby ich eradikácie. |
OKTÓBER | ||
29.10.2010, 9:00, VÚP | Ústavný seminár* | Ing. Jana Sádecká: Amplifikácia gc-olfaktometrického signálu vplyvom etanolu |
| | Ing. Vladimír Pasiar: Koncepcia tradičných slovenských potravinárskych výrobkov a ich integrácia do systému Politiky kvality EÚ |
NOVEMBER | ||
26.11.2010, 9:00, VÚP | Ústavný seminár* | Ing. Martin Polovka, PhD.: Biovína charakterizované modernými spektroskopickými metódami |
| | Ing. Danka Šalgovičová – Ing. Angela Světlíková: Postup spracovania údajov pre EFSA/DATEX |
| | Ing.Emil Kolek, PhD.: Využitie Dart/TOF pri analýze potravín |
10.11.2010, Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU, Kongresové centrum SPU | odborný seminár „Legislatíva – nástroj na zvyšovanie bezpečnosti potravín a ochrany spotrebiteľa“ | Informácie o aplikácii najnovšej legislatívy v oblasti bezpečnosti potravín a ochrany spotrebiteľa, praktická aplikáciu legislatívy, nové problémy súvisiace s legislatívou a jej uplatňovaním. |
November 2010, FBP SPU | IV. Konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou | Prezentácia výsledkov práce mladých vedeckých pracovníkov z oblasti kvality, hygieny a bezpečnosti surovín a potravín, genomiky, mikrobiálnych, rastlinných a živočíšnych biotechnológií. |
*Overenie termínu ústavného seminára VÚP: Silvia Svítková, 02 502 37 119, svitkova@vup.sk
Prílohy (dokumenty na stiahnutie)